Hortensiaen er en stemningsskaber i enhver have. Blomsten kan blive op til 25 centimeter og der er alle mulige farver til salg. Men hvordan passer du hortensiaen? Hvornår skal man for eksempel beskære hortensiaen?

Fakta om hortensiaen
Vidste du, at de første hortensiaer i vores land kom på denne måde fra Asien med VOC-skibene? De blomstrer også i naturen i Sydamerika. Hortensiaens navn er sandsynligvis afledt af ‘en kande vand’, som henviser til plantens form. En sjov fact næste gang du ser på hortensiaen.

De fleste hortensiaer, du køber i havecentret, er gårdhortensiaer. Der findes efterhånden også en række forædlingsvarianter på markedet. Symbolikken i hortensiaens blomster er mangefacetteret. De repræsenterer taknemmelighed, ynde og skønhed. Det er baseret på den sprudlende mængde af blomster og den runde, konvekse form. Farverne står for kærlighed, harmoni og fred. En hortensia passer derfor altid i en luksuriøs buket, fx til et bryllup.

Hortensia vedligeholdelse og beskæring
Vedligeholdelsen af ​​hortensia er ikke så svær og det gælder også beskæring af hortensiaen. Det er vigtigt, at du sørger for, at blomsterknopperne ikke fjernes ved beskæring. Hvilke hortensiaer du skal beskære omhyggeligt afhænger af arten i din have.

Gammelt træ
Gårdhortensiaerne og klatrehortensiaerne danner blomster på gammelt træ. Blomsterne dannes på kviste dannet et år tidligere. Beskærer du disse sorter for langt tilbage om foråret, får du ingen blomster om sommeren. Hvornår og hvordan beskærer du disse hortensiaer?

Hvornår skal man beskære hortensiaen? I foråret, marts eller april skal du kun fjerne de døde blomster og beskære til lige over de nye knopper, der er dannet. Du kan også helt fjerne grene, der er helt tørret op eller brændt af solen.

Synes du hortensiaen er ved at blive for stor, kan du beskære halvdelen af ​​grenene helt et år og fjerne de andre grene det næste år.

Det korrekte beskæringstidspunkt for en klatrehortensia er om efteråret, når busken er færdig med at blomstre. Sørg for, at du efterlader nogle af de nye kviste på plads.

Årligt træ
De ‘amerikanske’ hortensiaer, inklusive de velkendte Annabelle- og panikhortensiaer, blomstrer på etårigt træ. De smukke blomster opstår således på de grene, der dannes om foråret. Beskæring med disse arter er derfor anderledes.

Skær grenene af amerikanske hortensiaer skarpt tilbage om foråret. Det gælder alle filialer. Døde grene, tørret ud eller brændt af solen, kan fjernes helt. Hortensiaen blomstrer ekstra rigt på de nye grene, der vil dannes i løbet af året

Du behøver ikke nødvendigvis at beskære panikhortensiaen. Men hvis busken bliver for stor, så gør det i februar eller marts. Brug en knivskarp beskæringssaks og klip lige over knopdannelsen.

Den nye art
Der er dyrket nye hortensiaer, der blomstrer på både det gamle og etårige træ. Du kan derfor roligt beskære disse hortensiaer om foråret. Men selvom du ikke beskærer og kun fjerner blomsterne, vil denne busk blomstre igen samme år. Alle hortensiaer, også nye, kan tåle vinteren, men kan lide af nattefrost sidst på året efter knopperne er dannet. Beskyt busken i kolde nætter. Lykkes det ikke, kan man ofte redde planten ved at fjerne de grene, der er blevet sorte af kulden. De fleste nye sorter blomstrer igen i løbet af året.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *